Skip to main

חמי מילר | CTO, Professional Services Manager and BIM Advisor


אני בטוח ששמעתם על מתודולגיית ה BIM. תוכנת Revit הינה "דלת הכניסה" לעולם ה- "BIM =”Building Information Modeling ומאפשרת פתרון תיכנוני מרכזי לכלל הדסיפלינות: אדריכלותקונסטרוקציה וכל המערכות כגון חשמלמיזוג אויר וצנרת מבנית וכוללת: תיעוד, כתבי כמויות, פרטים, חזיתות וחתכים וכל זאת תוך אפשרות עבודה משותפת לכולם בתוכנה אחת. 

את העבודה בתוכנת ה Revit מול תוכנת ה AutoCAD ניתן להמשיל לחווית הצפייה בסרט תלת מימדי מול סרט דו ממדי. נכון, לא כל סרט אנו נרצה לראות בתלת מימד אבל ישנם סרטים שהיום לא הינו רוצים לחוות אחרת. כך גם בעולם התכנון, לחלק מהפרוייקטים, AutoCAD עשויה להספיק, אבל ברוב הפרויקטים נעדיף את כלל האפשריות שתוכנת Revit מספקת כדי למזער את כמות הטעויות ולהגדיל את היכולת לעבודת צוות אמיתית.

אחד הדברים המהותיים בתפיסה בין AutoCAD ל Revit היא העבודה עם מודלים מבניים אמיתים ולא אוסף גאומטריות המייצגות מבנה. יכולת זו מעצימה את פרודקטיביות התכנון כיוון שאנו יכולים לעבור בין מבטים שונים (חזיתות, תוכניות, חתכים) לתלת מימד ולהמשיך לעבוד על התכנון בכל אחת מהסביבות האלה. כלומר, המבטים והמודל מקושרים אחד לשני וכל שינוי (לא חשוב היכן) ישפיע בהתאמה. התכנון (שימו לב שאני משתמש במונח תכנון ולא שרטוט) הינו פרמטרי כך שאין צורך לבצע פעולות דו מימדיות כגון: Stretch לביצוע שינוי אלא "גרירה" או יותר מזה שינוי מידה תשנה את מימדי המודל בהתאם, לדוגמא אם אדריכל יזיז קיר שבו יש חלון ודלת ולקיר מוצמד עמוד שתוכנן בעזרת הקונסטרוקטור, הקיר יגרור אחריו את החלון והדלת ובו בזמן הקונסטרוקטור יקבל התראה בהתאמה על השינוי. כמובן שאם "מחוברים" דסיפלינות נוספות גם הם יקבלו התראה בהתאם.

 

למה זה זמן ה Revit?

אוביקטים פרמטריים 

לתוכנת AutoCAD יש יכולת מידול תלת מימדי אך הוא אינו פרמטרי אמיתי וכאשר אני מתכנן דלת בתלת מימד, תוכנת AutoCAD לא באמת יודעת שהמודל הינו דלת. לעומת זאת בתוכנת Revit אנו עובדים עם אובייקטים אשר יודעים "להתנהג" לפי סוג המודל, דלת, עמוד (כולל זיון בטון), קיר, תעלת מיזוג אוויר, צינור וכו' כל פריט כזה הוא פרמטרי תלת מימדי. אובייקטים פרמטריים אלו מכילים מידע על יחסיהם עם אובייקטים אחרים בניגוד לבלוקים אוטוקאדיים לדוגמא ב Revit נגדיר יחס בין קיר לגג או לקומה מעליו ואם נשנה את גובה הקומה תוכנת Revit תדאג תמיד לשמור על יחס בינהם כפי שנקבע ולא משנה אלו שינויים נבצע בבניין. 

 

משפחות מול בלוקים 

כמשתמשי AutoCAD אנו רגילים להשתמש בבלוקים. לפעמים מתוך קובץ AutoCAD המכיל את ספריית הסימבולים שלי ולפעמים כקובץ עצמאי. תוכנת Revit מכילה רכיבים דומים (פרמטריים) בקובצי "משפחה" (Family) קובץ משפחה יכול להכיל סגנונות רבים של אובייקטים, דבר המאפשר אירגון ושיתוף נוח יותר. כאשר אובייקט משויך למשפחה הוא מתנהג כפי שמצופה מאותה משפחה (דוגמא למשפחות: תקרה, ריצפה, מדרגות, עמודים, קורות, צינורות, משאבות, תאורה גגות וכו') המשפחות ניתנות להתאמה לפי הצורך שלנו ומאפשרות גמישות רבה יותר מאשר בלוק אוטוקדי.

 

 

מבטי תכנון 

כאמור תוכנת Revit מאפשרת שימוש נרחב במבטים שונים של מודל הבנייה הפרמטרי. התוכנה מאפשרת למתכננים לעבוד עם רכיבי המשפחות ("הבלוקים" של Revit) בכל מבט המתאים לנו, יהיה זה מישור, חזית, חתך או פרספקטיבה. ניתן לראות בו זמנית על המסך מספר מבטים, לבצע שינוי באחד מהם ולראות באופן מידי את השינוי שעשינו בשאר המבטים. יכולת זאת מאפשרת לנו בדיקה השפעת השינוי שבוצע בכל המבטים הרלונטיים. היכולת לראות את השפעות שינוי התכנון בכל מקום מיידית הופכת את Revit לכלי רב עוצמה עבור בדיקות שונות בשינויי התכנון. 

 

 

ללא שכבות

מכיון שבתוכנת Revit אנו עובדים עם רכיבי משפחות וכל רכיב "מבין" את התנהגות הנראות שלו לפי המבט או הפירוט (קנ"מ) לו אנו זקוקים אין צורך בשימוש בשכבות לשליטה בתצוגה כפי שנהוג ב AutoCAD. תצוגת הרכיבים נשלטת באמצעות יכולת תצוגת הקטגוריות ב- Revit, בכל מבט בצורה עצמאית, מה שניתן להשוות ליכולת הקפאה/הפשרה/הפעלה/כיבוי על פי חלון של AutoCAD. צבע וקו נשלטים גם הם באמצעות קטגוריה. בהתאמה כפי שיצרנו טמפלטים לשימוש עתדי ב AutoCAD כל קביעה שקבענו בקטגוריות השונות (ובמבטים השונים) ניתן לישמור לשימוש עתידי.

 

קובץ בודד, פרויקטים מרובי משתמשים (עבודת צוות של כל הדסיפלינות)

משתמשי AutoCAD רגילים לאחסן ולהוציא מידע על הפרויקט מקבצים רבים והשימוש ב XREF הוא יום יומי. ב- Revit כל נתוני הפרויקט יכולים להישמר בקובץ פרויקט אחד (מה שפוטר אותנו מהצורך לנהל בלוקים ושרטוטים חיצוניים (Xrefs) או בעזרת יכולת ה Link בדומה ל Xref.

 

 

תוכנת Revit מאפשרת למשתמשים מרובים לעבוד על אותו קובץ בו-זמנית (Worksharing) ולנהל את השינויים בכל שמירה. בעזרת תוכנת Revit ניתן להגדיר מודל מרכזי מולטידספלינרי הניתן לחלוקה לחלקים לפי הדסיפלינות השונות וזאת על מנת להתאימו לסביבת עבודה מרובת משתתפים (בתוך המשרד ומחוצה לו בעזרת יכולות הענן).

 

הפקת שרטוטי נייר להדפסה 

הפקת שרטוטים הם חלק בלתי נפרד מתהליך התכנון והכנת גליונות השרטוט להדפסה עם Revit מופקים מאותו מודל בניה פרמטרי כך שכל שינוי בחזיתות, חתכים ופרטים מעודכן מיידית בכל הגיליונות שהכנו ממבטי התכנון. כל מבט מודל שיצרנו ניתן להוספה לגיליון ולהתאמה לקנה מידה. גם כאשר מיקמנו את המבט על הגיליון, Revit מאפשרת לנו לעבוד במבט הגיליון באותה הקלות כבמבט מודל וזאת במקרה של ביצוע שינויים כלשהם של הרגע האחרון. כמובן שנוכל לראות את התוצאה הסופית בטרם ההדפסה כפי שניתן ב AutoCAD.

לבסוף, תמיכת חומרת ההדפסה ב- Revit מותאמת למערכת ההפעלה ואין צורך בדרייברים מיוחדים שלהם הזדקקנו בשימוש ב AutoCAD.

 

אלו הם רק חלק קטן מהיתרונות של תוכנת Revit, ניתן ליצור קשר כדי להתרשם במייל: [email protected].

אל לנו לשכוח הניר סובל הכל כולל טעויות ותוכנת Revit תעזור לנו למזער את הטעויות ובכך לעמוד ביעדי הזמנים טוב יותר.

ממליץ בחום 

בסולם חמי. 

 

חמי מילר,

מנהל טכנולוגיות ושירותי מומחה.

דילוג לתוכן