חמי מילר | CTO, Professional Services Manager and BIM Advisor
עבור תעשיית הבניה, תאום דיגיטלי משלב נתונים בזמן אמת מנכס בנוי עם הייצוג הדיגיטלי שלו וזאת כדי לקבל תובנות לאורך מחזור החיים של הפרויקט.
אז מה תאום דיגיטלי יכול לתת לנו?
תאום דיגיטלי הוא לא רק טכנולוגיה ש"נוצצת". תאום דיגיטלי יכול לפתור אתגרים גדולים הן בתכנון והן בתפעול. הבאז העכשווי בתעשייה עוסק כולו בתאום דיגיטלי. אבל מה זה בדיוק? למה כדאי להשקיע בזה? מה הם היתרונות האמתיים? ובעצם מה צריך כדי ליצור אחד? אלו השאלות שעומדות בראש של אנשי מקצוע רבים בתחום הבניה . בואו נחקור את התשובות.
קודם כל, תאום דיגיטלי בהחלט לא מוגבל לתחום הבניה – זהו מונח שהשתרש בתעשיות רבות. אבל ליבת ההגדרה "תאום דיגיטלי" נותרה אותו דבר:
"השתקפות דיגיטלית של אובייקט או מערכת פיזית".
עבור תחום הבניה, תאום דיגיטלי בא לידי ביטוי בצורת מבנה הנכס. ניקח, למשל, בניין משרדים והתאום הדיגיטלי שלו . בסוף תהליך התכנון והבנייה, יש העתק דיגיטלי מדויק של הבניין כולו, הכולל את כל המערכות והחלקים המרכיבים את הבניין מהגג ועד לקומת החניה התחתונה ביותר, דרך כל המערכות שביניהם וכולל את כל המידע על כל הפרטים המרכיבים אותו. הבניין הממשי, הפיזי משתקף כ"תאום" בפורמט דיגיטלי ודינאמי. בניגוד לדגם דיגיטלי או הדמיה , תאום דיגיטלי אינו סטטי. בדיוק כמו שבניין משרדים משתנה עם השימוש, כך גם התאום הדיגיטלי. זה מגיב וממשיך להתפתח ככל שיותר נתונים מסופקים לו, כמו נתונים מבינה מלאכותית (AI), חיישנים או האינטרנט של הדברים IoT. מה שאומר שתאום דיגיטלי יכול גם לדמות ולחזות החלטות מושכלות מבוסס על תנאי העולם האמיתי של הבניין. מתחילת פרויקט לאורך כל חיי מחזור הנכס, תאום דיגיטלי ממשיך לחיות, לגדול ולספק תובנות חדשות. זה הבסיס של התאומים הדיגיטליים.
איך תאום דיגיטלי יכול לעזור באתגרי הבניה של היום?
התאום הדיגיטלי הוא לא האובייקט "הנוצץ" ביותר אך הוא פותר כמה אתגרים עיקריים משני צידי המשוואה של התכנון והתפעול. תוכניות עבודה דו ממדיות נשארות כחלק מסטנדרט שעדין יש לספק עם זאת, לעתים קרובות היזם דורש לקבל מודל BIM לאו דווקא בגלל התפעול אלה דווקא בגלל החיסכון בתכנון ובביצוע . התוצאה האופיינית בסוף התהליך שיש ליזם מודל שליזם או לבעלי הנכס אין ממש שימוש מכיוון שהנתונים כלואים בקבצים . הנתונים האנלוגיים, הלא מסווגים והמנותקים האלה הם לעתים קרובות הופכים לאתגר בלתי עביר עבור הבעלים שרוצים להפעיל ,לנטר ולנהל את הנכס שלהם. כעת, תאום דיגיטלי יכול סוף סוף לפתור את בעיית המסירה הזו עם כל הנתונים והתובנות שנמצאים אצל בעל הנכס ומגיעים לקצות האצבעות של המפעיל.
Digital twin life cycle
עבור פרויקט חדש, מחזור החיים של התאום הדיגיטלי מתחיל בתחילת הפרויקט.
חברות משתפות פעולה עם היזם כדי להבין את התוצאות התפעוליות הרצויות ואת
הנתונים הנדרשים כדי לספק תוצאות אלו. בדיוק כמו בשלבי התכנון והבנייה מבוססי BIM
הנתונים נקלטים וממופים למודל באמצעות Tandem של חברת Autodesk(נכון להיום בחינם ). במסירה, התאום הדיגיטלי משקף במדויק את נתוני האובייקט והנכסים המסווגים של הבניין. כאשר הדיירים עוברים לגור ,התאום הדיגיטלי מתחיל את השלב השני בחייו: הוא הופך למבצעי. כמובן שאת התאום הדיגיטלי ניתן לחבר למערכות אחרות כדי לאסוף נתוני ביצועים תפעוליים
וניתן ליצור מודלים של המערכת לביצוע סימולציה. בעלי הנכס עשוי לרצות לנטר ולכוון את צריכת האנרגיה ואת פליטת הפחמן – ובעתיד להתפתח ולתמוך בצרכים חדשים, כמו ניצול מתקנים ומעקב אחר שימוש. כדי להגשים את המטרות הללו, התאום הדיגיטלי חייב להתפתח עם הזמן ודורש הזנה מתמדת של נתונים. חשוב לדעת שתאום דיגיטלי אינו מוגבל לנכסים חדשים וניתן ליצור אותם על ידי מינוף נתונים קיימים או סריקה ותכנון של הנכס הקיים. עבור נכסים קיימים, מחזור החיים ביסודו זהה, החל מהבנת התוצאות המבצעיות הרצויות והנתונים הדרושים כדי לספק תוצאות אלו.
איך תאום דיגיטאלי מקושר ל-BIM?
למרות שאפשר ליצור תאומים דיגיטליים בלי BIM, תהליך ה-BIM משלב נתונים שנוצרו בשלבי התכנון והעיצוב. תאום דיגיטלי מרחיב את "לכידת" הנתונים לשלבי הבנייה והתפעול של הנכס – ויכול גם לתת מידע על תכנון ועיצוב עבור פרויקטים עתידיים.
בבסיסו מימוש הפוטנציאל המלא של תאום דיגיטלי דורש מודלים רב-תחומיים ושילוב של מערכות ונתונים על פני זרימות עבודה ובין ארגונים שונים. BIM הוא הדרך היעילה ביותר ליצירת תאום דיגיטלי מדויק ובעל ערך גבוה.
מעוניינים לדעת עוד? צרו עמי קשר ואשמח להרחיב.
במייל [email protected], בטלפון: 050-5495005
בברכה
חמי מילר
מנהל טכנולוגיות שירותי מומחה ויועץ BIM