מתודולוגית Building Information Modeling) BIM) צוברת תאוצה ניכרת בשנים האחרונות. בתוך 5 שנים, בין השנים 2007-2012, חלה עליה מטאורית של 53% בהיקף משתמשים ב- BIM ולפי מחקרים שפורסמו בשנת 2014 נראה שהמגמה תמשיך להתרחב עם צפי לגידול של 17.4% עד 2018. כמו כן, חדירתה הצפויה של השיט למדינות מתפתחות תרחיב את צמיחה שוק ה- BIM בשנים הקרובות.
בכל העולם מדינות מפתחות אסטרטגיות מוצלחות ליישום BIM כאשר צפון אמריקה, בריטניה ומדינות סקנדינביה מובילות את המגמה. היוזמות והגישות בהן השתמשו המדינות השונות בעולם כדי לקדם ביעילות את יישום ואימוץ השיטה כוללות: תמיכה ממשלתית, פיתוח תקנים לאומיים ובינלאומיים לשימוש במתודולוגיה, הסדרת תקנונים משפטיים הנוגעים להיבטי האחריות, הסמכה מקצועית, חינוך, הכשרה וכמובן הצלחות מוכחות.
סקר שערכה חברת המחקר SmartMarket עבור חברת הבניה McGraw Hill Construction בחן את נושא אימוץ BIM בקרב 727 קבלנים בתשעה מתוך 10 שווקים הגדולים בעולם הבנייה – אוסטרליה וניו זילנד, ברזיל, קנדה, צרפת, גרמניה, יפן, דרום קוריאה, בריטניה, וארצות הברית. ממצאי הסקר מלמדים כי בין השנים 2007-2012 אימוץ שיטת BIM בארה"ב וקנדה זינק מ -28% ל -71%, כאשר הקבלנים עברו את האדריכלים בעקומת האימוץ (70% עד 74%) וככל הנראה ימשיכו להוביל את מגמת החדשנות שמבטאים המדדים והערך המוסף שמציעה BIM גם בעתיד.
צמצום עלויות ותהליכי עבודה טובים יותר
קבלנים ביפן, גרמניה וצרפת דווחו על החזר ההשקעה (ROI) הגבוה ביותר הנובע יישום BIM, בעוד שעמיתיהם בדרום קוריאה, ארה"ב ובריטניה דווחו גם הם על החזר השקעה אך נמוך יותר. מדדי ה- ROI הכספיים כללו עלות מופחתת לצד רווחיות ותפוקה גבוהות יותר, ונתמכו במדדי ביצועים שכללו פחות שינויים בלתי מתוכננים, שביעות רצון לקוחות גבוהה יותר, ויותר תהליכים יעילים ותקינים. כמו כן, 60% מהמשתתפים בסקר ציינו כי השיפור שאפשרהBIM ביכולות ההדמיה והתצוגה הוביל לשיפור ניכר בשיתוף הפעולה והשפיע לטובה על ה- ROI.
היתרונות הבולטים שחוו המשתתפים בתהליך הבניה כתוצאה מהעבודה עם BIM היו צמצום בכמות הטעויות והמחדלים במהלך הפרויקט (41%), שיתוף פעולה טוב יותר עם חברות התכנון והמתכננים (35%) וצמצום הצורך לשנות את הפרויקט (31%). כמו כן ציינו המשיבים כי עם BIM יש להם שליטה טובה יותר בעלויות וביכולת החיזוי, ותהליכי העבודה והאישורים התקצרו משמעותית.
כמו כן, הסקר מצביע על קורלציה גבוהה בין רמת השימוש ב- BIM ובין החזר ההשקעה עליו דיווחו – ככל שהשימוש בשיטה רחב יותר כך החזר ההשקעה חיובי יותר והנכונות להשקיע בניהול, שיתוף פעולה, הדרכה, תוכנה ושיפור הגישה הניידת לנתוני ותהליכי BIM גבוהה יותר.
טכנולוגיה שמעצימה את התעשייה
מהמחקר הנ"ל עולה שמדדי הביצועים מסייעים למשתמשי BIM מנוסים כחדשים להמשיך ולשפר את החזר ההשקעה על פרויקטי BIM והעלייה בהיקף השימוש ב- BIM מעניקה למשתמשים הזדמנויות להגדיר מחדש את הקשרים העסקיים ארוכי הטווח בתחומי תכנון פרויקטים, סטנדרטיזציה של מודלים מותאמים אישית, וניהול מודלים. בנוסף לכך, הסקר מלמד כי למתודולוגית BIM יש תפקיד מהותי גם בתחום התפעול ותחזוקת המבנה לאחר מסירתו שכן השימוש במודלי BIM עתירי מידע ונתונים מסייע לנהל מתקנים ארוכי טווח ולנהל את נכסי המידע.
ניהול ושיתוף פעולה
יכולות שיתוף הפעולה בין ארגונים שונים, סטנדרטיזציה של תוצרים ותהליכי עבודה חוזרים מהווים גורם חשוב בהחלטה ליישם את הטכנולוגיה. יותר ממחצית המשתתפים שיישמו רמה גבוהה של BIM גבוהה ציינו שישקיעו בתהליכי שיתוף פעולה חיצוניים בשנתיים הבאות, ואילו 43% מכל המשיבים ציינו את חשיבות שיתוף הפעולה ביישום השיטה.
ניידות
גישה ניידת למודלים ותהליכים של BIM מהשטח נמצאת בראש סדר העדיפויות של המשתמשים בשיטה, אשר רואים חשיבות רבה בהבאת הערך של BIM מהמשרד לאתר הפרויקט ומוכנים לבצע את ההשקעה הנדרשת בחומרה וקישוריות כדי לאפשר זאת. 61% ממשתמשי BIM בהיקף גבוה מאוד ציינו שבכוונתם לספק טאבלטים חדשים או משודרגים והתקנים ניידים אחרים לעובדיהם.
BIM בענן
השימוש בטכנולוגית ענן לניהול BIM ואירוח מודלים מתרחב אף הוא. המחקר מלמד כי כמחצית מהמשיבים בממוצע משתמשים בענן לביצוע פרויקטים או פעילות עסקית, ונראה שהמעבר משולחן העבודה והתשתיות הארגוניות לשירותי ענן ימשיך.
על פי הסקר, 52% מהמשיבים שעובדים עם BIM בהיקף גבוה מאוד משתמשים בפתרונות ענן כדי לאפשר גישה של העובדים למודלים ו- 65% מהם משתמשים בענן כדי לגשת למידע ולתהליכי הפרויקטים בכל מקום.