Skip to main

שיתוף פעולה ותקשורת דיגיטלית של פרויקטים באמצעות AutoCAD ו-Autodesk Docs

חמי מילר | CTO, Professional Services Manager and BIM Advisor


עידן חדש של מסירת פרויקטים בתהליך דיגיטלי 

בשנים האחרונות, תחום ה-"AECO" (אדריכלות, הנדסה, בנייה ,תשתיות ותפעול) חווה טלטלות רבות. הפרעות ומתודולוגיות עבודה חדשות העמידו את הטרנספורמציה הדיגיטלית בראש סדר היום, תוך שימוש ביכולת הענן, מתודולוגיות  BIM וכלים דיגיטליים אחרים מואצים משמעותית.

כבר כעת, הנתונים מצביעים על כך שהשקעה בשיטת תכנון זו משתלמת. דו"ח התכנון והייצור לשנת 2024 מראה כי עסקים "המוכנים דיגיטלית" נוטים ב-34% יותר לחוות ביצועים מעל הממוצע והם בהחלט בולטים הרבה יותר מאשר עמיתיהם שאינם "בשלים" . עם זאת, זה יהיה פשטני מצידי לייחס זאת אך ורק לאימוץ כלים חדשים. 

מה שבאמת מאפיין עסקים "מוכנים דיגיטלית" הוא הבנה מקיפה של מסע הנתונים שלהם, דבר המאפשר להם להבטיח זרימת תהליכי עבודה בצורה חלקה ויעילה.

תוצאות משימוש בתוכנה חדשה עשויות לא להגיע מיידית  אך חברות המתמקדות באופטימיזציה של תהליכים יגיעו למימוש הפוטנציאל שלהן מהר יותר. מה שיאפשר לחברות להיות במיקום טוב יותר ולזכות בנתח משמעותי יותר מהשקעות המבוצעות בתעשייה.

עידן מסירת הפרויקטים הדיגיטלית

טרנספורמציה דיגיטלית בתעשיית ה-AECO לא מושגת רק על ידי שימוש בכלים דיגיטליים. מדובר במשהו מהותי יותר : יצירת חוט מקשר יחיד לאורך הפרויקט  המחבר מקבלי החלטות ובעלי עניין.

באופן אידיאלי, לכל מי שעובד על פרויקט צריכה להיות גישה למקור מידע מרכזי אמין ויכולת לתרום מידע מכל מקום וזאת מבלי סיכון להכניס (בטעות כמובן) שגיאות או לשכפל מאמצים. זהו העיקרון העומד בבסיס סביבות נתונים משותפות מבוססות ענן (CDEs).

CDE (Common Data Environment) הוא מאגר מרכזי לניהול מסמכים ושיתוף קבצים שבו ניתן לאחסן ולגשת למידע הפרויקט, החל משרטוטי CAD ועד נתוני BIM, יחד עם שמירת גרסאות ומעקב אחר שינויים. הוא משמש כמרכז ידע לקבלת החלטות ועוזר לנו ליישם למידה מתמשכת ויעילות לטווח ארוך.

 

השימוש ב-CDE משמש כבסיס ממנו ניתן לצמוח ולבנות מערכת אקולוגית מקושרת של תוכנות מתקדמות ולהשיג דיגיטציה אמיתית של מסירת פרויקטים. כל בעלי העניין יכולים לתאם ביניהם בבטחה מתוך ידיעה שהם עובדים על אותם סרטוטים ומודלים, וכל השינויים וההערות גלויים בזמן אמת, מה שמשפר את איכות הבנייה והפרודוקטיביות.

שיתוף פעולה בסביבת נתונים משותפת

פרויקט בנייה טיפוסי הוא תוצר המומחיות של מאות, אם לא אלפי, אנשים. עם כל כך הרבה אנשים ועם רמת מורכבות כזו, טעויות ותקשורת לקויה הן בלתי נמנעות ללא מאמץ קפדני לשמירה על התאמה.

תקשורת ברורה של כוונות ופעולות היא חלק בלתי נפרד מתהליך זה. בין צוותי תכנון וביצוע הבנייה, לקוחות וקבלנים, רגולטורים ועוד – הבנה הדדית מסתמכת על העברת נתונים מדויקת הכוללת שקיפות מלאה בהתאם לצורך של כל אחד ואחד מהשותפים.

זהו היתרון המרכזי של ריכוז מידע פרויקט בתוך סביבת נתונים משותפת (CDE). אפילו ברמה האישית, היכולת לגשת במהירות למידע מדויק ועדכני יכולה לשנות את היעילות של משימות טיפוסיות. עם נתוני פרויקט המותאמים לתקן שבחרנו, ניתן לתכנן זרימות עבודה כך שיהיו עקביות, חוזרות על עצמן וניתנות לחיזוי.

שרשורי דוא"ל ארוכים, שיתוף קבצים אקראי, בדיקות כפולות מיותרות – את כל אלה ניתן למנוע פשוט על ידי עבודה בסביבת נתונים משותפת (CDE). אין בלבול לגבי איזה קובץ הוא העדכני ביותר או איזו גרסה היא הנכונה לשיתוף מכיוון שאנחנו צריכים רק אחת. כל מה שצריך זה לנהל הרשאות גישה ועריכה, כאשר כל השינויים נרשמים ונשמרים באופן אוטומטי.

שימוש ב-CDE מאחד תהליכים מפוזרים וממזג "מחסני" נתונים נפרדים למקור מידע מרכזי אמין. בתהליך זה, אנחנו מסלקים חוסר עקביות, בלבול, אי דיוקים בתכנון ועיכובים בפרויקט.

Autodesk Docs – פתרון CDE יעיל וסביבות נתונים משותפות עשויות להישמע מורכבות, אך הקמתן לא יכולה להיות פשוטה יותר.

אם אנחנו  משתמשים ב AutoCAD, ניתן ליצור CDE מחובר ומותאם לחלוטין פשוט על ידי שילובו עם תוכנת Autodesk Docs. ואם יש לנו  את חבילת התוכנות  של –AEC Collection, אז כבר יש לנו גישה ל Autodesk Docs.

כיצד Autodesk Docs מאחד את זרימות העבודה שלנו? ובכן …..

1. קישוריות במיטבה 

Autodesk Docs הופכת את העברת המידע בתוך חברתנו או עם שותפים חיצוניים לקלה וזמינה מכל מקום ובכל זמן, עם פונקציונליות מלאה מהמחשב האישי, דרך הרשת ובנייד. ניתן לפרסם קבצי PDF וגיליונות שירטוט ישירות מ-AutoCAD ל-Docs, ולאחר מכן לשתף אותם במהירות עם בעלי עניין שונים, גם אם הם מנוהלים על ידי חשבונות או ארגונים נפרדים.

2. בקרה שקופה של קבצים ומסמכים

באמצעות Docs, נוכל לנהל משתמשים, מבנה תיקיות, הרשאות, תבניות וכלים נוספים להגדרת פרויקטים ממקום מרכזי אחד. משתמשים מורשים יכולים לסרוק ולנקות שמות קבצים כפולים, לפרסם מפרטים, להגדיר תבניות סכמת שמות בהתאם לסטנדרטים שונים כגון ISO 19650 ועוד. לקבל תובנות פעילות מתוך AutoCAD 2025 גם לקבל נתונים נוספים כגון היסטוריית DWG, והעברתם ל-Docs.

3. סקירות ואישורים חלקים יותר

באפשרותנו להפחית את המאמץ הידני בבדיקות ואישורים באמצעות אוטומציות של קובץ לבדיקה שמפעילות תהליך אישור ברגע שקבצים מועלים. ניתן לעקוב אחר בעיות ולפתור אותן מרשימה מרכזית אחת, ומשתמשים שאינם עובדים עם תוכנת CAD יכולים להעלות את הסימונים שלהם מקבצי PDF או קבצי תמונה ב-Docs ולסנכרן אותם ישירות ל-AutoCAD כשכבות מעקב בטוחות ולא הרסניות, כדי שמתכננים יוכלו להשוות ולבצע עדכונים.

סימונים שנוצרו ב-Autodesk Docs יתעדכנו באופן רציף בשכבה נפרדת  ב-AutoCAD. יפשטו את תהליך הסקירה ויבטלו את הצורך לעבור בין יישומים. ניתן לאחד משוב ממקורות מרובים ולהציג את הכל ישירות על קבצי DWG.

4. אחסון ותאימות פשוטים

כפתרון מבוסס ענן, Autodesk Docs מאפשר אחסון קבצים ויכולות שיתוף משופרות אשר מקלות על העברת נתונים קדימה לטובת פרויקטים עתידיים. ניתן ליצור ולשתף העברות עם צוותי פרויקט ולעקוב אחריהן עם נתיב ביקורת מלא. כל היסטוריית הקבצים נרשמת מתחילה עד סוף, וכתוצאה מכך מתקבלת שקיפות ואחריותיות ברחבי הפרויקט.

לקחת את שיתוף הפעולה עוד יותר רחוק עם תוכנת  AutoCAD Web

שיתוף פעולה בתוך סביבת נתונים משותפת מבוססת ענן כמו Autodesk Docs אינו האופק החדש היחיד לעבודה משותפת ב-AutoCAD. AutoCAD Web מספקת גישה לשרטוטים דרך האינטרנט ודרך המובייל. היא יוצרת ערוצים ניידים עבור שותפים מהימנים לתקשר ולהתעדכן, לבצע סימונים, ואפילו לבצע עריכה קלה.

בין אם מדובר בתגובה להערות דחופות על קבצי התכנון בזמן שהותנו מחוץ למשרד, מתן אפשרות לספק משוב לאלו מאתנו  שעובדים לעיתים רחוקות עם תוכנת ה CAD, או מתן אפשרות למשתמשים מרובים לשתף פעולה על אותו קובץ בו-זמנית, AutoCAD Web הוא דרך חסכונית לקדם גמישות רבה יותר בתהליכי התכנון. בנוסף, אם נבחר ב-Autodesk Docs כ-CDE שלנו, נוכל לפתוח קבצי DWG ישירות ב-AutoCAD Web לצורך עריכות פנימיות מהירות.

עם כל הפונקציונליות הבסיסית של AutoCAD   , כגון כלים לשרטוט דו-ממדי, שכבות, בלוקים, קישורים חיצוניים ויכולות הוספת הערות, שותפים יכולים לבצע שינויים ישירות או לעבוד באופן לא "הרסני" באמצעות מתן הערות בשכבות ייעודיות בדרכים פשוטות. כך הפרויקטים ממשיכים לנוע קדימה מבלי להיות תלויים בגישה לתחנות עבודה עוצמתיות או לתוכנת AutoCAD שולחנית.

לסיכום יתרונות סביבת נתונים משותפת (CDE) לזרימת עבודה של CAD: 

  • שיפור שיתוף הפעולה: החל משלב ההשקה ועד המסירה, בעלי עניין יכולים לתאם ולתקשר באופן יעיל.
  • שיפור הפרודוקטיביות: הימנעות מעבודות חוזרות ומאמץ מבוזבז בזכות גישה לנתונים מתי ומאיפה שאנחנו צריכים אותם.
  • קיצור זמן התכנון: צמצום עיכובים הנובעים מתהליכים מקוטעים וחוסר תקשורת.
  • הגדלת  הרווחיות: צמצום "ערמת" התוכנות שלנו עם מערכת אקולוגית של כלים שנבנו זה עבור זה.

רוצים לדעת עוד, צרו איתי קשר ואשמח להסביר 

במייל [email protected], בטלפון: 050-5495005

בברכה

חמי מילר

מנהל טכנולוגיות שירותי מומחה ויועץ BIM & PLM

דילוג לתוכן