חמי מילר | CTO, Professional Services Manager and BIM Advisor
כחלק מהרצאת הפתיחה "Connected BIM" בכנס "חידושים 2018 אדריכלות ובניה" שנערך בשבוע שעבר עם מיטב ההרצאות מהמומחים שלנו בתחומים השונים סביב פתרונות ה-BIM, הזכרתי את האינטרנט של הדברים (IoT) ומכיוון שהוא אחד הנושאים החמים ביותר בעולם הטכנולוגיה מצאתי לנכון להרחיב.
להלן לינקים של המצגות לפי סדר יום :
חידושים 2018 – אדריכלות ובניה
9:00 – 9:35 התכנסות
9:35 – 9:55 דברי פתיחה – Connected BIM (חמי מילר)
9:55 – 10:10 "פנינו לאן? – Autodesk – Team CAD – Customers" (אילנית בן שלוש)
10:10 – 10:45 חידושים באדריכלות וקונסטרוקציה (דרור וונגר)
10:45 – 11:00 חידושים במערכות (אוהד עומר)
11:00 – 11:35 הפסקה וכיבוד
11:35 – 12:00 עבודה בשיתוף דרך הענן – BIM 360 Team / A 360 Collaborate (לאון גנדלין / רעות בן יהודה)
12:00 – 12:15 BIM and Conceptual Design (חמי מילר)
12:15 – 12:30 BIM is a Live (חמי מילר)
12:30 – 12:55 הפסקה וכיבוד
12:55 – 13:10 Site Designer for Revit (לאון גנדלין)
13:10 – 13:40 חישוב שטחים מקוון (עמית לביא)
(חוברת הסבר להורדה חישוב שטחים)
13:40 – 14:20 סיפור לקוח – הדפסה תלת ממדית TONY 3D
בשנים הקרובות אנחנו צפויים לראות עוד ועוד יישומים אשר עושים שימוש במידע ליצירת תועלות באמצעות מכשור מחובר. גם עולם הבניה מביא אתו חידושים עבור מבנים כמו בית חכם, מקררים מדברים ותאורה המגיבה לנוכחותנו. מה שבאמת מסקרן זה מה שקורה כאשר אנו מוסיפים BIM לתהליך וכיצד הוא עוזר לפעילויות היומיומית וניהול של הבניין. זה בדיוק מה שצוות המחקר בחברת Autodesk עושה.
לדוגמה פרויקט Dasher ופרויקט Dasher 360 פרויקטים מחקריים המבוססים על מתודולוגית BIM בעזרת מודל Revit על מנת לספק לבעלי הבניין תובנה מעמיקה יותר לגבי ביצועי הבנייה בזמן אמת לאורך כל מחזור החיים של הבניין.
בדרך כלל משמש מידול מידע הבניה (BIM) לצרכי תכנון וביצוע של תשתיות ומערכות בניין כך ששינוי המתבצע בחלק מסוים, משפיע ומעדכן מידית את שאר הרכיבים התלויים בו, אם ניקח את יכולות ה BIM צעד נוסף קדימה בחיי המבנה, השימוש ב BIM מהווה קטליזטור משמעותי לקידום ותמיכה בפרויקטים של בניה חכמה. עם הפעלת הבניין, המידע מחיישני המכשור (IoT) יכול להיות מוזן אל תוך כלי ניהול המבנה המוזנים מנתוני ה-BIM. בנתונים המתקבלים ניתן יהיה לחזות בדפוסי שימוש באנרגיה, מגמות טמפרטורה ותנועת המשתמשים במרחב. התפוקה מהמודלים מאפשרת ניתוח לצרכי שיפור בפרויקטים עתידיים. מעבר לתועלות BIM הידועות לנו, מהווה כלי משמעותי למדידה, ניתוח והסקת מסקנות ליצירת מבנים טובים וחכמים יותר.
כשהתכנון חכם יותר – התשתית טובה יותר. בשימוש בבניה חכמה, אתר הבניה הופך לבטוח ופרודוקטיבי יותר. שימוש ושילוב בין טכנולוגיות IoT ו- BIM מביא לתהליכי ניטור ואופטימיזציה מלאים של אתר הבניה, הרכיבים והתשתיות. התשתית החכמה של אתר הפרויקט מאפשרת בניה של תהליכים אוטומטים ומספקת מידע שוטף על הנעשה באתר תוך מתן תגובה מידית לכל צורך העולה מהשטח בזמן אמת.
היכולת לאסוף כמות גדולה של נתונים באופן אוטומטי, לבצע ניתוח על הנתונים וללמוד מהתוצאות היא אחת מהיכולות שמביאה איתה הטכנולוגיה . נתוני זמן אמת מאפשרים תובנה רבה יותר, לדוגמה צריכת אנרגיה המאפשרת לנקוט פעולות במהירות רבה יותר, שיפור תהליכים תפעוליים והפחתת עלויות באמצעות תחזוקה מונעת. כגון השימוש בסנסורים חשמליים של חברת Panoramic Power הישראלית שחברת Autodesk אחת המשקיעות בה .
בעזרת BIM ניתן לחבר בין נכסים, שירותים וטכנולוגיה. פתרונות (IoT) מתבססים על שילוב רכיבי תקשורת (סנסורים) ורכיבים אלקטרונים המפיקים בזמן אמת את המידע הנדרש לסביבת העבודה. המידע הנאסף מאפשר ניתוח נתונים וקבלת החלטות בזמן אמת. בין המיידעים אותם ניתן לקבל:
* טרנספורמציה של נתונים ומידע גולמי לידע שימושי.
* פתרון בעיות עסקיות באמצעות תובנות חדשות.
* חשיפת מגמות של חוסר יעילות ובזבוז משאבים.
* אוטומציה של תהליכי עבודה תוך שילובם בתהליכים הקיימים בארגון.
שילוב מערכות BIM בניהול מאפשר קבלת הנתונים מחיישני ה- (IoT) המתממשקים אל מערכות ה BIM כך שניתן לבצע בחינה וניטור בכל אחד משלבי חייו של המבנה- החל מתהליכי הבניה, דפוסי השימוש באנרגיה, מגמות טמפרטורה ו/או תנועת אנשים ברחבי הבניין. המידע והידע המתקבלים מהמודל מבטיחים שיפור בפרודוקטיביות לפרויקטים עתידיים החל משלב התכנון ועד לרמת הניהול השוטף של הפרויקט.
חמי מילר,
מנהל טכנולוגיות ושירותי מומחה.