"Building Information Modeling – BIM – זו טכנולוגיה שונה וחדשנית לניהול המידע אודות בניין, הן בתוכן והן בביצוע, ובתהליכי העבודה והניהול המתאימות לכך. חברות שעושות שימוש במידול ממוחשב מדווחות על חסכון של אחוזים רבים בעלויות הביצוע ולא מתחילות לבצע את הפרויקט ללא מידול מושלם" כך מסביר פרופ' רפאל זקס, מהפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית בטכניון בראיון שערך עימו פורטל הישראלי להנדסה אזרחית CivilEng.
לגלות בעיות מבעוד מועד ולתכנן ביעילות
טכנולוגית BIM מאפשרת ליצור מודל אופטימאלי שיעמוד בצרכים, בציפיות ובאילוצים הקיימים עוד לפני תחילת עבודת הבניה בפועל. לדברי פרופ' זקס "חברות הבנייה הגדולות בעולם משתמשות במידול הרבה לפני העלייה על השטח מתוך הבנה כי מידול המבנה לפני שבונים אותו בפועל מאפשר לראות באופן מוחשי את הבעיות המקצועיות, בעיות הביצוע, הייצור והניהול הצפויות באתר, הרבה לפני העלייה לשטח ולבדוק עד כמה התכנון התיאורטי הוא מעשי, לגלות מבעוד מועד בעיות ביצוע ולתכנן את העבודה ביעילות."
האדריכל יפתח הררי חיזק קביעות אלה בהרצאתו בוועידה האחרונה לחדשנות בעיצוב ואדריכלות, כאשר ציין כי "טכנולוגיות ממוחשבות מתקדמות, המאוגדות כ"משפחה" הנקראת BIM, מאפשרות היום לתכנן חכם ונכון יותר על ידי שימוש בסימולציות אקלימיות ותרמיות. סימולציות אלה מאפשרות לקבל נתונים פוטוריאליסטיים מדויקים על המבנה כבר בשלב התכנון המוקדם, כמו גם בזמן ביצוע שינויים תוך כדי התהליך, ולבדוק ביצועים בשלב התכנון הסופי. כיום ניתן לאמוד במדויק את האינטראקציה של המבנה עם הקרינה הסולארית והרוח ולעבוד עם נתונים שמאפשרים ליצור תכנון אופטימאלי. גם בנושא התכנון האנרגטי של המבנה מהוות הסימולציות פריצת דרך להשגת אופטימיזציה מקסימאלית של יעילות אנרגטית במשך התכנון כולו."
גם בישראל חושבים שמדובר בכלי רב עוצמה
נראה שגם בישראל גוברת המודעות ליתרונות והתועלות של יישום שיטת BIM וארגונים ואנשי מקצוע בתחום הבנייה מתחילים ליישר קו עם המגמה. במאמר שפורסמה באתר SAF מציינת חברת לורתם הנדסה וייעוץ כי היכולת להפוך נתונים יבשים למודל ויזואלי חי ולהמחיש פרויקט נדל"ן וסביבות פיתוח בצורה תלת ממדית לאורך ציר הזמן של ביצוע הפרויקט הופכת את BIM לכלי רב עוצמה לכל מי עוסק בתחום המורכב של ניהול פרויקטי בניה.
לא בכדי שיטת BIM נלמדת בטכניון כמקצוע חובה לכל סטודנט בפקולטה להנדסה אזרחית החל משנת 2006. ההכרה בכך שיש לעודד את הטמעת טכנולוגיית BIM ולהכשיר מהנדסים והנדסאים כצעד הכרחי להשתלב בעולם הבנייה המודרני החלה כבר לפני 8 שנים עם פרסומו של מחקר שערך המכון הלאומי לחקר הבניה בהזמנת משרד הבינוי והשיכון בנושא "שיפור התחרותיות של רכיבים מתועשים ע"י תכן באמצעות מידע בניין ממחושב" המחקר בדק את ההשפעה הצפויה מהטמעת שיטת BIM (מידול מידע מבני) בתכן ובייצור וממצאיו מלמדים כי השימוש ב- BIM משפר את התחרותיות בבנייה הטרומית (בנייה מתועשת מלאה) בהיבטים שונים:
-
שיפור איכות הביצוע
-
מניעת טעויות תכן
-
הפחתת תשומות הנדסה
-
קיצור תהליכי התכנון
-
הקניית יתרונות בולטים בשיווק שיטת הבנייה.
קיצור משך התכן ב- 33%
המחקר, שהתבסס על חקר אירועים וניסויים מעשיים במידול מבנים במדינת ישראל, קבע כבר אז כי שיטת BIM מקצרת את משך התכן ב- 33% ומפחיתה את תשומות התכן בשיעור דומה שכן כי מערכות BIM מאפשרות לערוך מודל מידע ממוחשב של המבנה ברמת פירוט המאפשרת לייצר את חלקיו והתוכנה מפיקה את כל תכניות ההרכבה, שרטוטי הייצור, ורשימות החלקים באופן אוטומטי וללא כל טעות או סתירה בין הגיליונות השונים. עוד נמצא כי אימוץ רחב של שיטת BIM יגדיל את אוכלוסיית מבני המגורים הכדאיים כלכלית לתיעוש מ- 68% ל- 74%, ועשוי להביא להגדלת היקף הבנייה המתועשת בישראל בכ-28%.
מנתוני המחקר אף עולה כי משרד תכן טיפוסי, בעל שולי רווח של כ-5%, שיחליט להטמיע BIM יכול לצפות לצמיחה של 13% בשיעורי הרווחיות כעבור שלוש שנים מתחילת תהליך ההטמעה. בחינת תזרים המזומנים של מפעל טרומי בעל מחזור שנתי של 100 מיליון ₪ מלמדת כי החל מהשנה הרביעית להטמעת BIM יחול שיפור של כ- 1.5 מיליון ₪ לשנה בתזרים המזומנים של המפעל, כאשר עיקר השיפור יגרם כתוצאה מביטול העלויות הכרוכות ברמת איכות נמוכה.
כולם מפיקים תועלת מ- BIM
סקר שנערך בבריטניה מלמד ש- 75% מהמשתתפים חושבים ש- BIM הוא העתיד. בדומה למגמה הרווחת בעולם גם שוק הבנייה והנדל"ן בישראל צועד בבטחה לכיוון אימוץ BIM כשיטה שמשמשת את אנשי המקצוע משלב התכנון לאורך כל מחזור חייו של הפרויקט ומאפשרת לכל בעלי העניין המעורבים בפרויקט – החל ממהנדסים, קבלנים ומנהלי פרויקטים וכלה בלקוחות ובמשקיעים – להפיק תועלת משמעותית ולהגדיל את שולי הרווח כתוצאה מיישום BIM.